Hiki-iwai jest to etap w życiu gejszy oznaczający zawieszenie, porzucenie zawodu, czyli tzw. przejście na emeryturę. W dawnych czasach, kiedy praktykowano patronat gejsz (danna) oznaczało to, że gejsza wywiązała się ze swoich długów wobec okiya i zostawała stałą partnerką swojego patrona. W dzisiejszych czasach, gejsze rezygnują dobrowolnie z zawodu, głównie na rzecz prowadzenia własnego interesu np. restauracji czy herbaciarni. Deklaracja gejszy o decyzji jej odejścia, jest interpretowana w różny sposób. Liza Dalby w swojej książce "Gejsza" opisuje, że gdy gejsza postanowiła porzucić swój zawód na zawsze to przekazywała naczynie z gotowanym białym ryżem wymieszanym z czerwoną fasolą swoim koleżankom i nauczycielom. Natomiast gdy nie do końca była pewna swojej decyzji, czyli po jakimś czasie chciała wrócić do pracy, przekazywała im tylko sam gotowany ryż. Inna znawczyni kultury gejsz - Lesley Downler w swojej książce "Women of the Pleasure Quarters: The Secret History of the Geisha " - opisała to zjawisko w odwrotny sposób. Według tej autorki, gejsza która rezygnowała z zawodu na zawsze ofiarowywała gotowany ryż, zaś ten z dodatkiem czerwonej fasoli oznaczał pozostawianie otwartej furtki do powrotu dla gejszy. Na zdjęciu: Kikuyu, gejsza, która zrezygnował z pracy w grudniu 2012 roku. |
|
Podobne wpisy
|
Tagi
Ocena: 0.0/0 |
Liczba wszystkich komentarzy: 0 | |