Ochaya, czyli herbaciarnia
25 Maj 2014 Miejsca 3260 czytań 0 komentarzy

Ochaya potocznie nazywane herbaciarnią, jest miejscem gdzie gejsze podejmują swoich gości w trakcie wieczornych bankietów - ozashiki. Najwięcej herbaciarni znajduje się w Kioto, choć można je znaleźć w dzielnicach gejsz innych miastach, takich jak chociaż Tokio. Są to bardzo ekskluzywne obiekty, do których nie mają dostępu zwykli mieszkańcy, a tym bardziej turyści.

Pomimo, że nazywane są herbaciarniami to nie podaje się w nich herbaty, wyjątek stanowią sytuację gdy podaje się ją jako zwykły napój. Miejsca przeznaczone do ceremonialnego sposobu parzenia herbaty nazywane są chashitsu.

Ochaya musi zaspokoić dyskrecję klientom, a tym samym nie stanowią szczególnie rzucających się miejsc ze strony wejścia, jednak ich lokalizacja nie jest do końca utajniona. Ochaya zazwyczaj znajdują się na lub w pobliżu głównych ulic hanamachi oraz na ogół mają nazwę i  zasłony przy wejściu (norén). W Kioto, ochaya są licencjonowane przez miasto, co za tym idzie przy wejściu znajduje się metalowy emblemat.

Głównym zadaniem ochaya jest zapewnienie prywatnej przestrzeni klientom w trakcie czasu spędzonego z gejszami. Gejsze zapraszane są z różnych okiya w celu zapewnienia gościom rozrywek składających się z rozmów, flirtów, picia, tradycyjnej gry na instrumentach, śpiewu i tańca. Ochaya zazwyczaj nie przygotowują posiłków, to już leży w intencji klienta, który musi zamówić jedzenie. W dzielnicy gejsz mieści się wiele restauracji, które zajmują się głównie tym rodzajem kateringu.

Tagi

Ocena: 0.0/0
Liczba wszystkich komentarzy: 0
avatar


Info